Založ si blog

Rukojemník ISIS

 Autor : Puk Damsgardová

 Krajina pôvodu : Dánsko

 Rok vydania v Dánsku : 2015

 Slovenské vydanie : Ikar, 2016

 Originálny názov : Ser du manen, Daniel

Knihu som si zakúpil s veľkým očakávaním, no začiatok ma vôbec neuspokojil, pretože kniha sa píše zo začiatku v pomalšom tempe a bude chvíľu trvať, kým vás dej zaujme. Autorka najprv opisuje Danielov život pred únosom. Ja osobne by som túto časť skrátil minimálne o polovicu, veď kniha nie je ani tak o Danielovi Ryeovi, ako o jeho únose, väznení a prepustení na slobodu. Dánsky gymnasta a neskôr fotograf na voľnej nohe Daniel Rye sa vydáva do Sýrie cez Turecko, aby tam zdokumentoval život bežných sýrskych ľudí, ktorých poznačila vojna v Sýrii.

Pomalší začiatok sa vytráca a kniha sa následne krásne rozbieha. Neviem, či krásne je to správne slovo, pretože udalosti, ktoré opisuje, budú bežným Európanom proti srsti. Do detailov je napríklad opísané mučenie Daniela v sýrskych väzeniach, ktorým dal spolu so svojimi spoluväzňami špecifické názvy podľa toho, čo v nich evokovali. Zdokumentované sú všetky udalosti, ktoré Daniela primäli vydať sa na vlastnú päsť do Sýrie.

Mučením si tento Dán prešiel naozaj krutým, čo zanechalo stopy na jeho tele, ale aj duši. Mučitelia sú opísaní hodnoverne a výstižne, tiež ich metódy, ktoré sú inšpirované mnohými známymi metódami mučenia vo svete. Hlavná inšpirácia pochádzala z americkej väznice Guantánamo na Kube. V jednu chvíľu si dokonca chcel sám vziať život, čo sa mu našťastie napokon nepodarilo.

Puk Damsgardová je dánska novinárka, ktorá momentálne pôsobí v Egypte, dokumentuje vojnu v Sýrii a v minulosti pôsobila aj v iných moslimských krajinách ako zahraničná spravodajkyňa pre dánsky rozhlas. Tým, že knihu písala novinárka a nie spisovateľka, mi štylizácia knihy nesadla. Bola písaná skôr ako reportáž, než ako životný príbeh, čo je veľká škoda, pretože tým by kniha ponúkla podstatne viac. Ona toho ponúkla dosť, len mi chýbal emotívnejšie precítený text.

V knihe sa neustále prelína príbeh uneseného Daniela s príbehmi jeho blízkych, rodiny a Arthura, ktorého si rodina najala, aby jej pomohol dostať Daniela opäť na slobodu. Arthur je vyjednávač, ktorý sa zameriava práve na ISIS a jeho rukojemníkov. Snažil sa dostať na slobodu okrem Daniela, aj uneseného amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorý bol unesený ešte pred Danielom.

Dočítate sa množstvo zaujímavých informácií, ale mohlo ich byť aj viac, napríklad, že teroristická organizácia ISIS vznikla kvôli americkej invázii do Iraku v roku 2003, teda ak ste to doposiaľ nevedeli. Veľká vďaka pán Bush, máte na svedomí milióny životov. Pobúri vás postoj dánskej, americkej a britskej vlády k únosom svojich občanov, tieto krajiny nielenže nevyplácali v dobe únosov únoscov, ale zakazovali verejná zbierky na vyplatenie výkupného. USA medzičasom tento postoj zmenili.

Do radov ISIS sa pridáva veľké množstvo mladých bojovníkov z európskych krajín ako sú Anglicko, Belgicko, Francúzsko, Holandsko, aby bojovali v sýrskej vojne za vytvorenie kalifátu v Sýrii a Iraku. Niektorí z týchto bojovníkov boli práve trýzniteľmi Daniela a jeho spoluväzňov. Objavuje sa aj príbeh belgického chlapca, ktorý odišiel tiež do Sýrie, aby sa pridal k ISIS, neskôr skončil tiež vo väznici ISIS, ktorá ho podozrievala zo špionáže, tak ako aj Daniela. Pri mučení sa z Daniela snažili dostať, že je agentom CIA.

S rodinou komunikovali únoscovia pomocou výhražných mailov, niekedy poslali Danielovu foto, inokedy video, alebo sa na dlhší čas odmlčali, čo vyvolávalo frustráciu rodiny Ryeovcov,no bola to jediná možná forma komunikácie s Danielom a keď sa objavila, tak sa jej Danielova rodina držala všetkými možnými spôsobmi.

Ku koncu väznenia, ktoré trvalo vyše roka, sa Daniel dostáva „pod krídla“ anglických dozorcov, ktorých nazvali s ľuďmi, s ktorými zdieľal celu, Beatles podľa legendárnej kapely. Dokonca im dali mená podľa jednotlivých členov kapely. Išlo o nesmierne tvrdých tyranov, bitky a hlad boli na dennom poriadku, neskôr terorista z ISIS, ktorého prezývajú islamista John, vystupoval na zverejnených videách s popravami mnohých unesených ľudí v Sýrii. Títo dozorcovia boli práve z Veľkej Británie.

Damsgardová opisuje stále sa stupňujúci strach rodiny o Daniela, informácie získala z rozhovorov s rodinou. Pár zbytočných stránok mohla kľudne vynechať, napríklad opis aktivít rodinných príslušníkov. Zaujímavou časťou knihy bola zbierka na Danielovo oslobodenie, ktorá sa podľa zákonov Dánska konala protiprávne a ujala sa jej Danielova sestra, neskôr vďaka tejto zbierke vyzbierali dostatočnú sumu peňazí, aby mohli Daniela oslobodiť, takže mu zachránila život. Rodina neustále prosila dánske úrady o pomoc, stretli sa len s ich odmietavým postojom, tiež prosili dánske médiá, aby prípad zachovali v tajnosti, tie im vyhoveli.

Koniec prináša Arthurovo odovzdanie peňazí v Turecku, pri sýrskych hraniciach. Je to najdojímavejšia časť knihy, kde sú sprostredkované posledné rozhovory Daniela s jeho kamarátmi z väzenia a Danielov neustály strach, aby všetko vyšlo, tak ako má. Pri prepustení mu padol obrovský kameň zo srdca.

Nasleduje znovu začlenenie Daniela do bežného života, na čo potreboval pomoc blízkych a psychológa, tiež Arthura, ten ho prišiel po prepustení vyzdvihnúť na sýrsku hranicu s Tureckom. Neskôr sa Daniel vo Francúzsku stretáva so svojím spoluväzňom, ktorý s ním prežil mnoho zlých zážitkov a bol mu oporou, Pierrom, aby spoločne vycestovali do Anglicka, zresetovať hlavu a navštíviť príbuzných spoluväzňov, ktorí ešte zostali uväznení. Po príchode do Anglicka tieto rodiny stretnutie rušia, pretože na webe sa objavuje video s popravou novinára Jamesa Foleyho, čo predstavuje ďalšiu psychickú skúšku pre Daniela a Pierra. Záver patrí rozlúčke s Jamesom Foleym, ktorému sa autorka venovala v knihe miestami viac ako Danielovi, pretože jeho meno je proste známejšie.

Moje hosnotenie : 71%

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

Danakil Depression

"Monsters are real and ghosts are real too. They live inside us, and sometimes, they win." Stephen King

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1671x
Priemerná čítanosť článkov: 1671x

Autor blogu

Kategórie

Archív